Een blik in het verleden

Erfgoed op de Kaart maakt het mogelijk om historische kaarten als laag over de huidige situatie heen te projecteren. Dit heeft voor veel mensen iets magisch. Bezoekers kunnen kaarten aan of uit zetten of spelen met de transparantie om zo een beeld te krijgen van hoe de situatie vroeger was.

Historische kaarten kunnen door ons gegeorefeerd worden of gekoppeld worden op basis van een WMS service. Ook is het mogelijk om ESRI Shapes te verwerken of de koppelen met Google Fusion Tables.

Een blik in het verleden

Historische kaartlagen

Momenteel zijn er al meer dan 300 verschillende (historische) kaarten beschikbaar op de verschillende Erfgoed op de Kaart websites!

#

Historische kaarten

Veel archieven, musea en gemeenten hebben de beschikking over mooi historisch kaartmateriaal. Helaas zijn deze kaarten niet altijd makkelijk toegankelijk voor het grote publiek.

Door ze aan te bieden op Erfgoed op de Kaart kan als bezoeker inzoomen op je stad of dorp en verschillende kaartlagen oproepen.

Vaak leveren archieven of musea deze kaarten bij ons aan waarna wij ze geo-refereren en "tilen" zodat we ze kunnen aanbieden op Erfgoed op de Kaart.

 

#

Dynamische kaarten

Naast het handmatig georefereren van kaarten is het met Erfgoed op de Kaart ook mogelijk te koppelen met bestaande GIS systemen op basis van WMS. Doordat deze koppeling dynamisch is is de inhoud van de kaart altijd up-to-date.

Daarnaast is het ook mogelijk om SHAPE-files aan te leveren. Deze worden dan door ons omgezet met behulp van Google Fusion Tables zodat ook die kaarten op Erfgoed op de Kaart ontsloten kunnen worden.

#

Open Source kaartlagen

In samenwerking met map5.nl hebben alle Erfgoed op de Kaart klanten de beschikking over een aantal Open Source kaartlagen. Dit zijn naast de zogenaamde Bonnenbladen ook nog een militaire kaart uit 1850, een reliëfkaart en binnenkort ook de TOPraster kaarten

Een dijkdoorbraak uit 1825

Een voorbeeld van een mooie (historische) kaartlaag is te vinden op Noord-Holland op de Kaart - deze kaart toont de situatie in Noord-Holland rond 1825 waarbij (rechtsonder) een dijkdoorbraak te vinden is waarvan de gevolgen heden ten dage nog te zien zijn in het landschap.

Bekijk de dijkdoorbraak van 1825
Een dijkdoorbraak uit 1825
Gemeente Schiedam in 1869

Gemeente Schiedam in 1869

Schiedam op de Kaart bevat een mooie getekende kaart met bovenaan het spoorwegstation bij de spoorlijn Rotterdam - 's-Gravenhage. Langs de Buitenhaven en de Voorhaven zijn enkele industrieën aangegeven.

Kaart "Gemeente Schiedam (No. 2, Stad)", 1869, Schaal 1:10.000 uit: J.Kuyper. Gemeente-atlas van Nederland. Leewarden - Hugo Suringar.

Bekijk de kaart in detail

Kijkje op Rotterdam

De kaarten van Jacob van Deventer zijn over het algemeen een lust voor het oog. Verschillende Erfgoed op de Kaart websites bevatten een kaart van zijn hand zoals die op Rotterdam in Kaart uit ongeveer 1560.

Bekijk de kaart van Rotterdam in 1560
Kijkje op Rotterdam
Vestingstad Leeuwarden

Vestingstad Leeuwarden

Op de kaart uit 1649 is mooi te zien hoe Leeuwarden beschikte over uitgebreide verdedigingswerken. Deze kaart is ook te bekijken op de multitouch tafel in het Historisch Centrum Leeuwarden.

Meer informatie

Het dynamisch venengebied

De website Venen op de Kaart bevat een mooie verzameling kaarten die een beeld geven van de dynamiek van het venengebied.

Een mooie exemplaar is die van Kaart in kleur van de bedijking Wilnis Veldzijde van de beringingswerken zoals die waren op 1 oktober 1907 Collectie: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht 

naar Venen op de Kaart
Het dynamisch venengebied
Spelen met kaarten in het onderwijs - kaart.cc

Spelen met kaarten in het onderwijs - kaart.cc

Een ander ab-c media project is http://www.kaart.cc waarmee leerlingen in het secundair onderwijs zelf aan de slag kunnen met historische kaarten. Door kaarten van toen en nu te verrijken leert een leerling beter kijken naar zijn of haar stad.

De historische kaarten van Erfgoed op de Kaart zijn over het algemeen ook te vinden op http://www.kaart.cc

Aan de slag met historische kaarten

Neem contact met ons op

Voor meer informatie of deelname aan Erfgoed op de Kaart kunt u contact opnemen met ab-c media. U kunt ook gebruik maken van het onderstaand contact formulier.

Telefoon

+31 (0)71 304 00 25

Locatie

3e Binnenvestgracht 23N
2312 NR Leiden